Mit érdemes megnézni Máltán - ezeket semmiképpen se hagyd ki
2014. október 17. írta: maltautazas

Mit érdemes megnézni Máltán - ezeket semmiképpen se hagyd ki

Annak ellenére, hogy Málta egy pici sziget, tényleg nem mondható unalmasnak. Mindenki megtalálja a kedvére való szórakozást. Legyen szó múzeumokról, Málta gazdag történelméről, lüktető éjszakai életéről vagy éppen a szebbnél szebb strandjairól.

Számtalan látnivaló van Máltán. Nehéz eldönteni, hogy mit is nézzünk meg. Most pedig jöjjön 10 dolog, amit érdemes megnézni és kipróbálni ezen a kicsi mediterrán szigeten.

1. Mdina - “csendes város”
3089476305_e44433f4b4_z.jpg

Kövesd a középkori lovagok nyomát és fedezd fel magadnak ezt a csodálatos középkori és barokk építészettel büszkélkedő várost. Járd be macskaköves utcáit és felejthetetlen élményben lesz részed. Nyáron sok kosztümös fesztivált is tartanak a városban, azokat is érdemes megnézni.

Mdina egyébként egykor Málta fővárosa volt. Szent Pál apostol is három hónapot töltött itt, amikor hajója hajótörést szenvedett a máltai partoknál.

Fontos információ még, hogy Málta legfinomabb csokitortáját is itt sütik, a Fontanella teázóban.

2. Paceville, St Julian’s

3019201762_c86c3794f7_z.jpg

Ha szórakozni szeretnél Máltán, akkor ennél keresve sem találnál jobb helyet. Amikor lemegy a nap a szigeten, beindul az élet Paceville-ben. Menő bárok és klubok várják a vendégeket egész nyáron. A buli legtöbbször reggelig tart.

A legjobb koktélokat a Coconut Grove-ban szolgálják fel. A következő a híres dj-k már mind megfordultak Paceville klubjaiban: Tiesto, Carl Cox, Roger Sanchez, Paul Oakenfold.

3. Búvárkodás
10816878306_65ac03bf3b_z.jpg

Málta a búvárok igazi paradicsoma, kristálytiszta tengervíznek köszönhető, hogy a lent a látási viszonyok kitűnőek. Valamint rengeteg hajóroncs, második világháborús repülő, tengeralattjáró roncs, zátony és barlang van a mélyben, tehát látnivaló akad bőven. Még a ritkaságszámba menő tengeri sügérrel is találkozhatunk a máltai vizekben.

Még több máltai látnivaló >>

4. Málta híres megalitikus templomai
10242171316_6f7945de0b_z.jpg

Ha az ember Kairóban jár, nem mehet el anélkül, hogy meg nem nézte a piramisokat. Ugyanez a helyzet Máltán is. Nem mehetünk el a szigetről anélkül, hogy a megalitikus templomok egyikét meglátogattuk volna.   i. e. 3600 és i. e. 2500 közötti időszakból származnak. Ami azt is jelenti, hogy ősibbek, mint a piramisok.

Természetesen világörökségi helyszínek. A leghíresebbek közülük:
- Ġgantija
- Mnajdra
- Ħaġar Qim
- Ta' Ħaġrat
- Ta' Skorba
- Tarxien

5. MTV sziget Máltán
7452944886_44fbebe759_z.jpg

Az Isle of MTV nevű rendezvényt már hatodik éve rendezik meg Máltán. Évente több mint 40 ezer ember látogatja. Olyan sztárok léptek már fel itt, mint Lady Gaga, Snoop Dogg, LMFAO, Black Eyed Peas, Will.I.Am. Európa egyik legsikeresebb ingyenesen látogatható nyári fesztiválja.

6. Sétakocsikázás
3134354493_67c8379935_z.jpg

A legkényelmesebb és legkülönlegesebb módja, hogy felfedezzük Vallettát és Mdinát a sétakocsikázás. Az ún. karozzin-ok Máltán gyakran használt lovas fogatok voltak a 19. században. Mára már csak a turizmusban használják ezeket a lovaskocsikat.

7. Kék Lagúna
1323795162_0f19edf18a_z.jpg

A Kék Lagúna (The Blue Lagoon) Málta, jobban mondva Comino kihagyhatatlan látnivalói közé tartozik. Nem véletlen, hiszen csodálatos hely. Nem véletlen, hogy több filmrendezőt is megihletett ez az elbűvölő lagúna és különböző filmekben fel is bukkant az évek során. Pl. Hullámhegy (Swept Away, Madonna játszott benne) vagy Trója, amiben Brad Pitt volt a főszereplő.

Hajóval megérkezni a Kék Lagúnába felejthetetlen élmény, de a víz alatti világ is gyönyörű a tengernek ezen a részén.

8. Fedezd fel Valletta utcáit
8410756193_cb0c364c1f_z.jpg

Valletta Málta apró fővárosa, mindössze 0,8 km², de kicsi mérete ellenére nagyon gazdag történelmi emlékekben. Ezek közé tartozik a híres Nagymesterek Palotája, ami már 1980 óta a világörökségi helyszínek közé tartozik. Ma a máltai parlament és elnöki hivatal otthona.

9. A máltai konyha
3167422203_296ddd98a0_z.jpg

Máltai utazásunk nem lenne teljes a máltai konyha felfedezése nélkül. Viharos történelmének köszönhető, hogy konyhája is ilyen sokszínű és változatos lett. A máltai konyhára hatást gyakoroltak az angol, szicíliai, észak-afrikai, spanyol hódítók.

Az egyik legfinomabb leveles tésztából készült falatka, a pastizzi, ami lehet sós vagy édes is. Általában ricottával töltik meg és isteni íze van. Mára már olyan híres lett, hogy Amerikában, Kanadában és még Ausztráliában is lehet kapni. Fontos még tudni, hogy a máltaiak nemzeti eledele a nyúlpörkölt. Szintén nagyon ízletes.

10. Máltai lovagrend
2288080053_dbbd71b491_z.jpg

Máltán járva lépten-nyomon a híres máltai lovagrend emlékeibe fogunk botlani, érdemes egy kis időt szánni rá, hogy megismerkedjünk a történetükkel. A mai napig működnek, még saját útlevelet is kibocsátottak. Képviseltetik magukat az ENSZ-ben, UNESCO-nál.

Amint ez a cikk is bizonyítja Málta szigete egy különleges hely, rengeteg látnivalóval. Egy biztos; egy percet sem fogunk unatkozni itt.

Jó utat!

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://malta-utazas.blog.hu/api/trackback/id/tr26803471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása