Málta időjárása - Mikor érdemes Máltára utazni
2014. október 16. írta: maltautazas

Málta időjárása - Mikor érdemes Máltára utazni

Málta éghajlata mediterrán, ami hosszú, száraz és nagyon forró nyarat; rövid, enyhe, esős telet; meleg és néha esős őszt jelent. Hasonló az éghajlata, mint Dél-Olaszországnak vagy Dél-Görögországnak. A csapadék háromnegyed része október és március között hull le, ez kb. 600 mm. Június, július és augusztus nagyon száraz, ekkor szinte egyáltalán nem esik eső.

Az évi átlaghőmérséklet 18ºC és nincsenek óriási különbségek, nagyon kiegyensúlyozott. A fagy ismeretlen a szigeten. A szelek viszont annál erősebbek és gyakoriak. Különböző szeleket különböztetünk meg Máltán: hűvösebb északnyugati szél (majjistral), száraz északkeleti (grigal vagy gregale) és a forró, párás délkeleti szél (xlokk vagy sirokkó). A páratartalom állandóan magas, gyakran süllyed 40% alá.

Tél Máltán:

8410077219_6ebd9a3ef2_z.jpg

Nagyon enyhe, néha az észak-északnyugati szelek Közép-Európa irányából hozhatnak hidegebb levegőt, de ez elég ritka. A téli nappali hőmérséklet ritkán süllyed 10ºC alá, az éjszakai pedig sohasem megy le a 0ºC alá, hó sem esik soha.

Vannak viszont téli viharok, amik akár 3 napig is eltarthatnak. Ekkor viharos erejű északnyugati vagy északkeleti szelek fújnak. A legtöbb csapadék is ekkor - szeptember és december között - esik. Szerencse, hogy ennek ellenére télen is sokat süt a nap és a nappali hőmérséklet 15ºC körül van, néha még 22ºC-ot is eléri.

Nyár Máltán:
545862199_3491a72754_z.jpg

A nyár forró és száraz. Általában áprilisban kezd melegedni a levegő. Áprilistól augusztusig szinte nincs csapadék. Július és augusztus a legmelegebb nyári hónapok, ekkor a nappali hőmérséklet 30ºC felett van, néha 35ºC fölé kúszik a hőmérő higanyszála.

1999 augusztusában mérték az eddigi rekord hőmérsékletet, a Luqa reptéren árnyékban 44ºC volt. Mint már említettem Máltán nagyon magas a páratartalom, így eléggé elviselhetetlenek hosszú távon a nyári hónapok, itt elsősorban augusztusra és szeptemberre gondolok. Pont emiatt ebben az időszakban keveset tudunk a napon tartózkodni, mert az amúgy is magas hőmérséklet a pára miatt még forróbbnak és kellemetlenebbnek érződik.

Nyáron a nappali hőmérsékletet szerencsére elviselhetőbbé teszi a kellemes, tenger felől fújó szellő, különösen a partvidéken. Tavasszal és ősszel gyakran fúj száraz, forró szél - sirokkó - Afrika irányából. Egyébként Olaszországban és Görögországban is ugyanez a jelenség játszódik le.

Naponta átlagosan 5-6 órát süt a nap télen, míg a legforróbb nyári hónapokban 12 óránál is többet. Ez körülbelül annyit jelent, hogy egy évben körülbelül 3000 óra napsütésre számíthatnunk. Csak összehasonlításképpen, Londonban csak 1461 órát süt a nap évente.

A tenger hőmérséklete 20ºC januárban és 26ºC augusztusban, ami azt is jelenti, hogy szinte egész évben lehet a úszni
(bátrabbaknak biztos). Júniustól novemberig a tenger átlaghőmérséklete 21ºC.

Aktuális időjárás Máltán:

Autóbérlés kedvezményesen online

A bejegyzés trackback címe:

https://malta-utazas.blog.hu/api/trackback/id/tr266797139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása