Málta legszebb strandjai - top 10-es lista
2014. október 15. írta: maltautazas

Málta legszebb strandjai - top 10-es lista

Málta legszebb strandjai - top 10-es lista

A máltai strandok méltán híresek, a sziget történelmi látványosságai mellet elsősorban a strandjai miatt látogatják. Legyen szó napozásról, különböző vízi sportokról - Málta, Gozo és Comino szigetén minden megtalálható. Aki nyugalmat szeretne, az látogasson el a San Blas Bay-re. Aki aktívan szeretné eltölteni az üdülést, annak irány Golden Bay. Máltán mindenki megtalálja a számításait.

Most pedig jöjjenek a legszebb és legjobb máltai strandok! Minden strand után összefoglaltam a legfontosabb tudnivalókat róla.

1. Golden Bay
263090832_370aa7a15a_z.jpg

Talán a legnépszerűbb homokos tengerpart Máltán, rengetegen járnak ide strandolni, napozni, pipával búvárkodni és még grillezni is. A sziget nyugati részén található, igazából egy hatalmas összefüggő strand része; ide tartozik még Ghajn, Tuffieha és Gnejna is. Málta érintetlen területén fekszik, ahol nem építkeztek és tényleg zavartalan fürdőzésben és napozásban lehet részünk. A homok világos krémszínű és nagyon tiszta, éppen úgy, mint a tengervíz.

Esténként sokan jönnek ide ki grillezni, bulizni vagy naplementét nézni, mert azok is lélegzetelállítóak itt. A strand közelében, egy kisebb hegytetőn fekszik a Radisson Blu Resort & Spa, Malta Golden Sands szálloda, ahol nyugodtan elkölthetünk egy puccosabb vacsorát.

Ha a piros zászlót felhúzzák a parton, akkor tényleg hagyjuk abba a fürdőzést, mert az északnyugati szelek által kialakított tengeráramlatok veszélyesek lehetnek.

A strand könnyen megközelíthető autóval és busszal is, 5 percre van a buszmegálló.

Összefoglalva:

Hol: Nyugat-Málta, Triq In-Nahhalija, Mellieha
Étel-ital: van
Milyen strand: homokos
Napágy, napernyő: bérelhető
Mosdó: van
Vízimentő: van
Vízi sporteszközök kölcsönzése: igen
Biztonságos a gyerekek számára: igen


2. The Blue Lagoon (Kék Lagúna) - Comino
5164524311_d493bee1eb_z.jpg

Málta, jobban mondva Comino legszebb strandja, az a fajta, amit a képeslapokon látunk viszont. Kristálytiszta tengervíz és hófehér homokos part. 2 kisebb strandja van, a többi részen elsősorban hatalmas sziklák vannak, ahol napozhatunk vagy éppen a tengerbe is ugrálhatunk.

Kellemes hőmérsékletű, sekély vize miatt rengetegen látogatják, helyiek és turisták is. Ha még egy aprócska helyet szeretnénk a parton, akkor érdemes már reggel “letáboroznunk”. Szerencsére hajókat nem engednek be a lagúnába, így azok sem szennyezik a vizet. Csodálatos vízi élővilággal büszkélkedhet ez a tengerpart is, színes halak, tengeri barlangok (7 van belőle). Pipás búvárkodás pont ezért ilyen népszerű itt, mert rengeteg “lent” a látnivaló.

Még télen is érdemes ide elkirándulni, mert akkor is csodálatos látvány fogad minket. Egy kellemes sétát lehet tenni a parton és természetesen fényképezni is.

Hogyan lehet eljutni a Kék Lagúnához: több lehetőség is van.
- Szálljunk fel a 11, 41 vagy az X1 jelzésű buszra és kérjük meg a sofőrt, hogy tegyen le minket Cominora induló komp megállójánál, ami egyébként Marfából indul. Miután leszálltunk egy 2 perces sétát kell tennünk, hogy elérjünk a mólóhoz, ami a Riviera hotellel van szemben. A vízitaxi ára 10 euró (retúr).

- A gozói kompok egyikére is felszállhatunk, ezek a busz végállomásánál állnak meg.

- Nagyobb turistahajók a Sliema strandról és Bugibbából indulnak és egyenesen a Kék Lagúnához lehet velük hajózni.
- Bérelhetünk hajót és azzal felfedezhetjük a Comino körüli partokat, nem csak ezt az egy öblöt.

Összefoglalva:
Hol: Bejn il-Kmiemen, Comino
Étel-ital: van
Milyen strand: homokos
Napágy, napernyő: bérelhető
Mosdó: van
Vízimentő: nincs
Vízi sporteszközök kölcsönzése: nincs lehetőség
Biztonságos a gyerekek számára: igen


3. St. Peter’s Pool
2529504118_9fd9a9b167_z.jpg

Igazán különleges és egyedülálló strand Máltán, hiszen ezt a “medencét” a természet alakította ki. Szerencsére nincs sok turista errefele, így egy nyugalmasabb napot lehet itt eltölteni.  Marsaxlokk közelében fekszik délnyugat Máltán.

A tengervíz azúr és világos zöld színekben pompázik, kiválóan lehet itt pipával búvárkodni. A látvány, ami a víz alatt fogad minket nem mindennapi. A nagy, sima sziklákon lehet napozni, a magasabb sziklák pedig hűsítő árnyékot adnak.

Az út nem túl jó, ami ide vezet, talán azért is van kicsit elrejtve a világ szeme elől. Nagyon sokan látogatják a helyiek közül. Létrákon lehet belemenni a tengerbe, aki bátrabbak leugorhatnak a magasabban fekvő sziklákról is, bár nem árt az óvatosság.

Ha ide jövünk strandolni, akkor étel-ital legyen nálunk, mert itt nincs étterem,  se bár. Kisgyerekeknek nem igazán ajánlott strand, szeles napokon a szemetet besodorhatja ide a tengeráramlat. Inkább, már nagyobb, úszni tudó gyerekekkel induljunk el ide.

Parkolóhely: érdemes a főút mellett parkolni, mert az ide levezető út tényleg nincs jó állapotban és a bérelt autónknak nem biztos, hogy jót tesz.

Összefoglalva:

Hol: Málta déli részén
Étel-ital: nincs
Milyen strand: sziklás
Napágy, napernyő: nincs
Mosdó: nincs
Vízimentő: nincs
Vízi sporteszközök kölcsönzése: nincs lehetőség
Biztonságos a gyerekek számára: igen, de csak a már úszni tudóknak


4. Ghajn Tuffieha
8445397908_3f20c30b58_z.jpg

Sokan a “Riviérának” is nevezik ezt a strandot, nem véletlen, hiszen tényleg gyönyörű. A korábban már említett Golden Bay-jel és Gnejna Bay-jel képez egy hosszabb partszakaszt. Aki nem szeret lépcsőzni, az inkább kerülje el ezt a partot, mert 200 lépcső vezet ide le a parkolóból. A legforróbb nyári hónapokban nem a legkellemesebb itt felmenetelni az autónkhoz.

Előnyei közé tartozik, hogy kevésbé zsúfolt és sokkal nyugodtabb, mint Golden Bay. A strand mögött húzódó sziklás vidéknek köszönhetően úgy érezzük magunkat, mintha a “világ végén” lennénk; pedig nem így van.

A parton lehet bérelni napernyőt és napágyat, valamint ételt-italt vásárolni. Alkalmas fürdőzésre is, de vigyázni kell, mert megerősödnek a tengeráramlatok, amikor északnyugati szél fúj. Ha felhúzzák a piros zászlót, ajánlott a sekély vízben maradnunk.

A naplementék itt is felejthetetlenek.

Összefoglalva:
Hol: Málta nyugati részén
Étel-ital: van
Milyen strand: homokos
Napágy, napernyő: van
Mosdó: van
Vízimentő: van
Vízi sporteszközök kölcsönzése: nincs lehetőség
Biztonságos a gyerekek számára: igen

 

5. Mellieha Bay (Ghadira Bay)
4926214700_0efa7de505_z.jpg

Málta legnagyobb és az emberek többsége szerint a legszebb strandja is egyben. A sziget északi részén fekszik a népszerű homokos tengerpart, Mellieha közvetlen közelében. Kisgyerekes családoknak is kiváló itt a víz, mert kb. 50 méteren keresztül is csak bokáig ér, így a legkisebbekkel is biztonságosan strandolhatunk. Nincsenek erősebb tengeráramlatok, még túl nagy hullámok sem.

Itt aztán mindeféle vízi sportot ki lehet próbálnunk pl. szörfözés, kite szörfözés, kajakozás, vízisí. A gyerekeknek még egy felfújt mólót is kialakítottak bentebb a vízben. Szerencsére olyan hosszú a tengerpart, hogy még főszezonban sem érezzük túlzsúfoltnak, ez alól csak a hétvégék jelentenek kivételt pl. július végén, augusztusban.

Mellieha Bay-t három részre osztották fel, sziklákkal van elválasztva. Eldönthetjük, hogy a nyugodtabb vagy az aktívabb részen szeretnénk strandolni. A középső strand a legszélesebb és leghosszabb, ez a legnépszerűbb is és itt aztán mindent kipróbálhatunk, ami a vízi sportokat illeti. A part jobb oldalán, az utolsó strand a nyugisabb és csöndesebb is. Az út túloldalán található a Ghadira Nature Reserve, ami kisebb testű emlősöknek, csúszómászóknak az otthona és a vándormadaraknak a megállóhelye. 


Összefoglalva:

Hol: Málta északi részén, Marfa Road, Mellieha
Étel-ital: van
Milyen strand: homokos
Napágy, napernyő: van
Mosdó: van
Vízimentő: van
Vízi sporteszközök kölcsönzése: van lehetőség
Biztonságos a gyerekek számára: abszolút, a legbiztonságosabb


6. Ramla I-Hamra, Gozo
0a4a67d631228c1e7d779935ee64eb95.jpg

Gozo legnagyobb homokos strandja, nevének jelentése “vörös strand”. Valóban kicsit vöröses, narancsos színű a partot borító finom homok. Egy termékeny és érintetlen völgyben fekszik és sziklák veszik körül, így nem véletlen, hogy festői látványt nyújt Ramla I-Hamra.

Népszerű a helyiek, turisták, pipás búvárok és a kisgyerekes családok körében is. Nyáron rengetegen látogatják, de hosszú és széles parton mindenkinek jut hely. Néhány méterre a tengerben érdemes figyelni a víz alatt megbújó sziklákra, nézzük meg, hogy hova lépünk.

Egy Szűz Mária-szobrot emeltek a strand közepén 1881-ben, a mai napig ott áll. Ha már itt járunk, akkor érdemes ellátogatnunk a Calypso-barlanghoz (Calypso Cave), mert a tengerpart nyugati részén fekszik egy sziklán. A kilátás tényleg lélegzetelállító innen. Ha Gozon járunk, ezt a strandot semmiképpen se hagyjuk ki.

Összefoglalva:

Hol: Ghajn Qasab Road, Nadur, Gozo
Étel-ital: van, de csak nyáron
Milyen strand: homokos
Napágy, napernyő: van
Mosdó: van
Vízimentő: nincs
Vízi sporteszközök kölcsönzése: van lehetőség
Biztonságos a gyerekek számára: igen

7. Mgarr ix-Xini, Gozo
3934615990_2a54c33e0b_z.jpg

Gozo rejtett kincsei közé tartozik ez a festői tengerpart, ami egy gyönyörű völgyben fekszik. A nyugalom biztosított, távol a világ zajától itt tényleg ki tudjuk magunkat pihenni. A tengerpart kavicsos és nagy sziklák veszik körül.

A kristálytiszta víz alkalmas úszásra, pipás búvárkodásra, merülésre és van lehetőség a parton sziklamászásra is. A víz alatt is tudunk itt fényképezni, köszönhetően a tiszta tengervíznek és a tengeri barlangok színes élővilágának.

Szerencsére autóval is könnyen el lehet ide jutni, még gyalog is, Sannat vagy Xewkija irányából. A kis völgyet egy 1661-ben épült torony őrzi. Érdemes a völgyben is egy rövid túrát tennünk, különösen a toronyból pazar a kilátás.

Összefoglalva:

Hol: Zammit Haber Road, Ghajnsielem, Gozo
Étel-ital: nincs
Milyen strand: kavicsos
Napágy, napernyő: nincs
Mosdó: nincs
Vízimentő: nincs
Vízi sporteszközök kölcsönzése: nincs
Biztonságos a gyerekek számára: igen

 

8. Paradise Bay
14690065479_6ffcc32411_z.jpg

Már a neve is ural rá, hogy itt bizony paradicsomi állapotok uralkodnak. Nagyon népszerű fekvése és természeti környezete miatt. Csodálatos a kilátás innen Gozóra és Cominóra is.

A strand nem túl nagy, de szép, tiszta és nyugodt hely. Lehet pipával búvárkodni, a víz alatti élővilág is lenyűgöző. A vízben még egy hálót is felszereltek, ami védi az allergiás fürdőzőket a medúzacsípésektől.

Nyaranta természetesen ez a kicsi tengerpart is eléggé nyüzsüg és gyakran tartanak itt beach partykat is - a LoveSexy nevű buli is itt szokott lenni. Amikor a hőség enyhül érdemes egy túrát tenni a környező vidéken, mert tényleg nagyon szép.

A parkoló a sziklák tetején van, így egy elég hosszú lépcsőn juthatunk le a partra. Ha busszal érkezel ide, akkor le kell szállni róla még Cirkewwa előtt és ezután egy 1km-es séta vár ránk a partig.

Összefoglalva:

Hol: Málta északi részén, Triq Il-Latnija Mellieha
Étel-ital: van
Milyen strand: homokos
Napágy, napernyő: van
Mosdó: van
Vízimentő: nincs
Vízi sporteszközök kölcsönzése: van
Biztonságos a gyerekek számára: igen

 

9. Hondoq ir-Rummien, Gozo
default.jpg

A gozóiak is nagyon kedvelik ezt a homokos-kavicsos partot, nem véletlen, hiszen ilyen csodálatos azúr színű tengervizet keresve sem talál az ember. Apró tengeri barlangok itt is vannak, így bátran lehet bennük búvárkodni. A sziklás részen a tengerbe létrákon tudunk lejutni.

Lélegzetelállító a kilátás innen Comino szigetére is és a még mindig használatban lévő sólepárlók is szép látványt nyújtanak. Itt is szép sétákat lehet tenni a környéken, Málta azon érintetlen részei közé tartozik, ahol még a természet az úr.

Fontos azt is megjegyezni, hogy egész Máltán ennél tisztább vizű strandot nem találunk. A part legkönnyebben Qala nevű falu irányából közelíthető meg. Sajnos busszal ide nem lehet eljutni, csak autóval.

Összefoglalva:

Hol: Immaculate Conception Street, Qala, Gozo
Étel-ital: van
Milyen strand: köves
Napágy, napernyő: van
Mosdó: van
Vízimentő: nincs
Vízi sporteszközök kölcsönzése: nincs
Biztonságos a gyerekek számára: nem igazán

10. San Blas Bay, Gozo
6007659077_39acc08a8b_z.jpg

A listán az utolsó strand szintén Gozon található, kicsi, helyes és a legfontosabb, hogy nagyon nyugalmas. A homok vöröses-narancsos, mint Ramla Bay-en. A partot övező vidék csodálatos, ahogyan a kilátás is. Nem tudunk autóval lejutni a part közvetlen közelébe, mert az lezárták. Nagyon meredek, csak gyalog lehet lemenni.

A tengervíz itt is szép tisza, tökéletesen alkalmas búvárkodásra. Sokan járnak ide piknikezni.

Hogyan lehet ide eljutni: Nadur irányába menjünk, majd kövessük a jelzést San Blas felé. Ha busszal érkezünk, akkor Nadurban már le kell szállnunk és kb. 30 perces sétával eljutunk a strandra.

Van egy pici parkoló, de az főleg a nyári időszakban gyorsan megtelik és a következő parkolásra alkalmas hely 2km-re található innen.

Összefoglalva:

Hol: San Blas Road, Nadur, Gozo
Étel-ital: nincs
Milyen strand: homokos
Napágy, napernyő: nincs
Mosdó: nincs
Vízimentő: nincs
Vízi sporteszközök kölcsönzése: nincs
Biztonságos a gyerekek számára: nem igazán

 

Remélem ez a top 10-es lista segít, hogy eligazodjatok a szebbnél szebb máltai strandok útvesztőjében.

Jó strandolást!

A bejegyzés trackback címe:

https://malta-utazas.blog.hu/api/trackback/id/tr746794997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása